Fajferica gastro show
Admin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

FAJFERICA NIJE SPITFAJERICA ILI TI SPITKA

April 11, 2019

Od kada  smo objavili web stranicu i izašli na društvene mreže dobili smo par pitanja od ekipe: “Kakav je to show sa svinjom koja ima ogrlicu?  Zar je to neki fetiš? Što je to Fajferica? Da li je to neka puška? Da li je nešto za pušenje?”

Za one koji ne dolaze iz istočnog dijela Hrvatske,  nisu baš neki gurmani ili imaju čudne asocijacije odgovor je jedno veliko NE. Fajferica je naziv za našu  autohtonu crnu slavonsku  svinju! Ništa tako egzotično, ali definitivno na prvi pogled zanimljiv naziv. 

Fajferica gastro show

Fajferica je nastala sredinom 19. stoljeća na gospodarstvu Orlovnjak u vlasništvu  grofa Karla Leopolda Pfeiffera. Službeni naziv pasmine je crna slavonska svinja, dok se u narodu naziva Fajferica prema grofu Pfeifferu.

U to vrijeme 19. stoljeća novonastala pasmina je bila bolja od svih ostalih na ovim prostorima, u svim pogledima, pa tako i većeg prinosa kvalitetnog mesa.

Kao što samo ime kaže ona je crne boje. Crnu boju joj daje dlaka koja ju štiti od sunčevih zraka jer je to pasmina koja je stvorena da boravi na otvorenom, tijekom najvećeg dijela trajanja uzgoja.

Sredinom prošlog stoljeća dolazi do industrijalizacije poljoprivrede i svinjogojske proizvodnje. Industrijalizacija poljoprivrede dovodi do toga da se sve više poljoprivrednih površina obrađuje, sve je manje livada i pašnjaka a i zabranjuje se pašarenje.

Izvor: Tomislav Krišto/HANZA MEDIA – pašarenje

U svinjogojstvu industrijalizacija u prijevodu znači intenzivni tov kakvog danas poznajemo. Nastaju nove pasmine križanjem plemenitih hibrida. Svinje postaju sve mesnatije i mesnatije. Konstantno se podižu standardi svinjogojske proizvodnje i počinju se mijenjati trendovi prehrane te slavonska svinja gubi korak s konkurencijom i potražnjom  i nestaje sa tržišta.

Pred kraj prošlog stoljeća počinje se s očuvanjem ove pasmine koja je blizu nestanka.

Paralelno s planskim očuvanjem pasmine, znanstveno istraživačke aktivnosti optimiziraju proizvodne uvjete Fajferice.

Pozicioniraju je kao izvor visoko kvalitetnog mesa, koje ima značajno bolja kvalitativna i tehnološka svojstva u usporedbi s komercijalnim pasminama u intenzivnom tovu.

Osim toga polako dolazi do promijene u prehrambenim navikama. Sve više jača svijest o zdravoj prehrani na ekološki prihvatljiv način i u skladu s kriterijima za dobrobit životinja.

Oživljavaju se tradicijske i kulturne vrijednosti. Na tržištu se počinju sve više tražiti kvalitetniji proizvodi neindustrijskog karaktera. Masti životinjskog porijekla se više ne stigmatiziraju i vraćaju se u ljudsku prehranu.

U cijelom tom spletu okolnosti tipično za životni ciklus Fajferica se vraća na velika vrata i na naše jelovnike kao svježe meso ili kao vrhunski tradicionalni slavonski proizvod.

Zato slobodno zapamtite ime Fajferica jer će se na našim područjima njeno ime sve više spominjati.

#FajfericaGastroShow #crnasvinja #gastro #fajferica

Sviđa ti se ? Ocijeni i podijeli
0/5
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Želiš li još puno toga naučiti o Fajferici ?

Ako želiš znati sve o Fajferici, primati recepte i još puno toga pretplati se na primanje naših blogova i svaki tjedan u svoj inbox dobivaš novi blog 

Pretplati se za primanje naših blogova

Ako želiš znati sve o Fajferici, primati recepte i još puno toga pretplati se na primanje naših blogova i svaki tjedan u svoj inbox dobivaš novi blog 

NAŠI BLOGOVI

ORGANIZATOR
Republika Hrvatska Vukovarsko-srijemska županija
Upravni odjel za poljopoprivredu i infrastrukturu
Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica
Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci
Općina Drenovci
FAZOS