Admin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU CRNE I BIJELE SLAVONSKE SVINJE

April 19, 2019

Crna slavonska svinja ili Fajferica je autohtona slavonska pasmina iz sredine 19 stoljeća. Pedesetih godina prošlog stoljeća kreće izumiranje ove pasmine jer se tržište okreće isključivo intenzivnom tj. industrijaliziranom svinjogojstvu. Svoj povratak među pasmine na terenu počine negdje početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Bijela svinja je u većini slučajeva hibrid tj. križanac konvencionalnih pasmina. Svoj uzlet počinje sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća kada mesna svinja postaje uvjet na tržištu. Upravo je tržište pokrenulo industrijsko svinjogojstvo i stvaranje hibridnih pasmina.

KOJA JE OSNOVNA RAZLIKA IZMEĐU OVE DVIJE PASMINE ?

Prva i osnovna razlika je boja. Fajferica je stvarno potpuno crna svinja. Dok hibridne svinje u intenzivnom tovu su onakve kakve znamo iz života i crtanih filmova, bijelo-roze. Tu i tamo možemo naći neke šarene ali te šarene nemaju nikakve veze s našom Fajericom-crnom slavonskom svinjom.

Pa od kud Fajferici crna boja a sve ostale svinje koje znamo su bijelo-roze ?

Fajferica gastro show

Razlog crnoj boji je što je namijenjena držanju na otvorenom tj. pašnjacima i šumama. Njezin tvorac gospodin Pfaiffer je vodio računa o tome, te je znao kavi su klimatski uvjeti kod nas u Slavoniji, pravi kontinentalni. Jako vruća ljeta i poprilično hladne zime. I upravo zbog toga je gospodin Pfeiffer stvorio crnu svinju da bude što otpornija na sunce i da lakše izdržati na slavonskoj žegi tijekom vrućih ljetnih dana.

Druga velika razlika je način držanja i hranjenja.

 

Fajferica gastro show

Svinje u intenzivnom tovu drže se u visoko tehnološko opremljenim farmama. Fajferica se isključivo drži na otvorenom. Uglavnom na livadama i pašnjacima. Rijetko kada u nekom svinjcu s ispustom. Ona je stvorena da se kreće, da živi u čoporu a ne da se drži u zatvorenom prostoru. Takav način držanja uzrokuje i drugačiji način hranjenja. Za Fajfericu inače vlada mišljenje da ona jede ono što nađe. Ne, to nije istina. Ona se treba hraniti s klasičnim krmivima (kukuruz, ječam, pšenica) kao i druge svinje samo što živeći na otvorenom njoj se puno lakše osigura dodatna prehrana kao zelena djetelina, stočni grašak, stočna repa i to sve u svježem obliku. Ona na ispaši ruje te pronalazi brojne kukce, ličinke čime zadovoljava vitaminske, aminokiselinske, proteinske potrebe koje sa zemljom unosi u svoj organizam.

Svinje u intenzivnom ili industrijskom tovu također jedu isključivo visoko kvalitetna krmiva ali u njihovu smjesu su dodani vitamini, proteini, aminokiseline i minerali kao dodatak prehrani i ne dobivaju ih iz svježe hrane kao Fajferica.

Sve to zajedno, različita genetika, način držanja i hranjenja čini i treću važnu razliku a to je kakvoća mesa.

Izvor: www.tehnologijahrane.com/enciklopedija/senzorni-kvalitet-svinjskog-mesa

Svinje u intenzivnom tovu su izrazito mesne svinje s velikim prirastom(omjer pojedene količine hrane za 1 kg težine) Kakvoća svinjskog mesa se mjeri sadržajem unutar mišićne masti tzv. intramuskularna masnoća.  Svinje konvencionalnih pasmina imaju sadržaj unutar mišićne masti između 1,5-2 % . One su strogo namijenjene za prodaju u mesnicama i trgovačkim lancima. Dok Fajferica ima sadržaj unutar mišićne masti između 6- 7%. Meso je izrazito crvene boje, tvrdo bez prisustva vode. Takvo meso je idealno za proizvodnju tradicionalnih slavonskih proizvoda. Osim toga to meso je idealno i za roštiljanje, jer sa svojom intramuskularnom masnoćom daje poseban saft mesu s roštilja.

Meso Fajferice je delicija i visoko kvalitetna gurmanska poslastica te je vrlo teško možete naći u mesnici, a o nekom trgovačkom lancu da i ne govorimo.

 

U koliko se odlučite za kupnju Fajferice obavezno vodite računa da je obitavala na otvorenom prostoru, pašnjaku, livadi. U koliko je bila zatvorena u nekom svinjcu s ispustom gdje je mogla prošetati a ne slobodno se kretati u čoporu, kupit će te premasnu svinju i neće biti proizvodno iskoristiva. Kako bi izbjegli taj potencijalni problem prilikom kupnje Fajferice imajte čovjeka od povjerenja pored sebe koji zna što je Fajferica.
Sviđa ti se? ocijeni i podijeli
0/5
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Želiš li još puno toga naučiti o Fajferici ?

Ako želiš znati sve o Fajferici, primati recepte i još puno toga pretplati se na primanje naših blogova i svaki tjedan u svoj inbox dobivaš novi blog 

Pretplati se za primanje naših blogova

Ako želiš znati sve o Fajferici, primati recepte i još puno toga pretplati se na primanje naših blogova i svaki tjedan u svoj inbox dobivaš novi blog 

Naši blogovi

ORGANIZATOR
Republika Hrvatska Vukovarsko-srijemska županija
Upravni odjel za poljopoprivredu i infrastrukturu
Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica
Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci
Općina Drenovci
FAZOS