Admin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

3 RAZLOGA ZAŠTO JE MESO FAJFERICE SKUPLJE OD OSTALE SVINJETINE

April 20, 2019

Kada odemo u dućan i želimo kupiti kilogram svinjetine znamo da ćemo proći  prilično  jeftino jer svinjsko meso je najjeftinije meso na tržištu. Čak je kilogram šarana i ponekog povrća skuplji od kilograma svinjetine.

Upravo u ovo vrijeme smo svjedoci kada cijena svinjetine zbog globalnih kretanja na tržištu mesa počinje rasti i krajnji potrošači se počinju buniti i postavljati pitanja  kako i zašto ?

I sada od jednom pojavljuje se meso Fajferice koje je skuplje od drugog svinjskog mesa . Od kud pravo proizvođačima Fajferice da imaju takve cijene i da još očekuju uspjeh na tržištu?

Prije nego što navedemo par razloga zašto je to tako, mogli bi se zapitati kolika je razlika u cijeni između intenzivno uzgojenog povrća i povrća uzgojenog na tradicionalan, gotovo ekološki način ?

Vrlo sličan odgovor je i kada uspoređujemo cijenu mesa Fajferice i obične bijele intenzivno uzgojene svinje.

1. Uzgoj

Prvi razlog je što je Fajferica autohtona pasmina i uzgaja se na otvorenom prostoru jednako kao i prije 150 godina. Njezin uzgoj nikako ne možemo mjeriti s intenzivnim uzgojem svinja u modernim farmama. Meso uzgojeno na modernim farmama je meso za svakodnevnu upotrebu, a meso fajferice je delicija koja se ne jede baš svaki dan, niti kao svježe pripremljeno meso ni kao trajni proizvod (kulen, šunka,slanina,kobasica, kulenova seka).

Fajferica gastro show

Upravo taj prvi razlog povlači za sobom i ostale razloge zašto je meso Fajferice skuplje.

 

2. Genetika

Pošto je to autohtona pasmina koja se uzgaja i koja ima proizvodna svojstva kao prije 150 godina dolazimo do drugog razloga razlike u cijeni. Majka Fajferica može oprasiti maksimalno 16 do 18 prasaca godišnje. ( 2 puta godišnje po 8-9 komada). Majke svinje u intenzivnom tovu oprase minimalno 25 komada godišnje. Zbog načina držanja i hranjenja malom prasetu Fajferice koje je tek oprašeno treba oko 120 dana da dođe do kilaže od 25 kg, kada ga možemo prebaciti u tov i pustiti da slobodno šeta pašnjacima i livadama sa svojim čoporom. U intenzivnom tovu prasetu do 25 kg potrebno je maksimalno 77 dana. Već ovdje lagano možemo početi računati koliko više hrane mama Fajferica pojede od mame bijele svinje na farmi i koliko prase u farmi brže napreduje od crnog praseta na pašnjaku i livadi.

Kada je odojak težak 25 kg kreće faza tova. Faza tova u intenzivnoj proizvodnji do 130 kg traje oko 120 dana, a faza tova kod Fajferice do iste težine 450 dana.  Iz ovoga je vidljivo koliko je veća potrošnja hrane prilikom  uzgoja Fajferice nego u intenzivnom tovu. 

Poštujući dobrobit životinja 1 tovljenik u intenzivnom tovu mora imati 1,2 m2 za kretanje. Dok 1 tovljenik Fajferice po tom istom zakonu o dobrobiti životinja za držanje svinja na otvorenom na 1 hektaru mora imati između 1.000-770 m2. 

3. Kvaliteta organiski uzgojenog mesa

Zadnja stvar je iskoristivost trupa intenzivno uzgojene svinje i Fajferice u proizvodnji. Ta iskoristivost se mjeri postotkom mesa u trupu. Kod intenzivno uzgojenog tovljenika težine 130 kg prosječna mesna jedinica je 60 %  a kod Fajferice vrhunski rezultat je 45%

Znači sama iskoristivost trupa intenzivno uzgojene svinje je daleko veća nego iskoristivost trupa Fajferice.

Naravno da se sada postavlja pitanje pa zašto se onda uzgaja Fajferica ?

U ovom blogu ćemo samo spomenuti jedan od razloga zašto je bitno meso Fajferice. Došlo je do promjena u prehrambenim navikama potrošača i jačanja svijesti stanovništva o potrebni konzumiranja hrane proizvedene na organski način i u skladu s kriterijima dobrobiti životinja.

Ostali razlozi bit će prezentirani na  Fajferica gastro showu kada će znanstvenici govoriti o kvaliteti svinjskog mesa i zašto je bitna Fajferica. Svi ste pozvani !

Do tada dobar tek .

Sviđa ti se? ocijeni i podijeli
0/5
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Želiš li još puno toga naučiti o Fajferici ?

Ako želiš znati sve o Fajferici, primati recepte i još puno toga pretplati se na primanje naših blogova i svaki tjedan u svoj inbox dobivaš novi blog 

Pretplati se za primanje naših blogova

Ako želiš znati sve o Fajferici, primati recepte i još puno toga pretplati se na primanje naših blogova i svaki tjedan u svoj inbox dobivaš novi blog 

Naši blogovi

ORGANIZATOR
Republika Hrvatska Vukovarsko-srijemska županija
Upravni odjel za poljopoprivredu i infrastrukturu
Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica
Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci
Općina Drenovci
FAZOS