Admin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

ZAŠTO JEDNA SVINJA ZASLUŽUJE SVOJ SAJAM ?

April 13, 2019

Čak niti jedan auto show na radi sajam samo za jednu vrstu automobila, a eto mi radimo gastro show za jednu svinju.

Kako je to moguće ? Da li mi Hrvati ipak nešto znamo što drugi ne znaju ?

Situacija u današnjem svinjogojstvu blago rečeno nije normalna. Meso je postala burzovna roba i cijene se mijenjaju na tjednoj bazi. U glavnom cijene padaju ispod točke pokrića a sami proizvodni rezultati u suvremenom svinjogojstvu su vrhunski. Genetika –suvremeni hibridi, toliko su napredovali da se danas ostvaruju takvi proizvodni rezultati po broju oprašenih prasaca, po kilogramu prirasta (brzom rastu svinja) da do prije 20 godina to nije bilo moguće zamisliti. Svinje su postale samo meso, nemaju niti prst slanine na sebi, a cijena čvaraka i masti idu u nebesa, ako ih nađete na tržištu. 

I sada se tu pojavljuje naša Fajferica- autohtona crna slavonska svinja koja se nije promijenila zadnjih 150 godina. Ona postiže iste proizvodne rezultate kao i početkom 19. stoljeća kada je prvi puta nastala križanjem u Slavoniji.

Kako mi sada mislimo biti konkurentni gore spomenutim brojkama i intenzivnom svinjogojstvu s jednom sto pedeset godišnjakinjom i još radimo gastro show samo za nju?

No međutim to nije niti malo čudno. Ne da mi tu sada izmišljamo toplu vodu mi već kasnimo za Europom.

Samo ćemo spomenuti, Španjolci imaju svoju iberijsku svinju čiji pršut prodaju za 100 €/kg.

Fajerica gastro show

Nijemci imaju svoju švapsko-halsku svinju koja njihovoj udruzi ostvaruje prihod od 121 milion € godišnje. I najnovija priča je Mađarska mangulica. Mađari mast svoje mangulice promoviraju kao najboljom mašću na svijetu i prodaju kilogram mangulice za 60 €/kg.

A gdje smo tu mi ?

Mi imamo svoju Fajfericu i krajnje je vrijeme da od nje stvorimo deliciju. Ona ne može biti konkurentna intenzivnom tovu ali ona je proizvedena na ekstenzivan i ekološki prihvatljiv način.  Novi su prehrambeni trendovi na tržištu koji oživljavaju tradicijske i kulturne vrijednosti što Fajferica u potpunosti zadovoljava.

Fajaferica gastor show

Meso autohtone pasmine Fajferica moramo prezentirati kroz moderne recepte i ne tradicionalnu pripremu, vrhunske zalogaje kojeg se ne bi postidili niti najbolji Michelin restorani. 

A uz to još vrhunska crna vina Podunavlja koje se idealno sljubljuju s mesom crne slavonske svinje-Fajferice.

Imamo cilj da se gostima koji dolaze u našu Slavoniju, Baranju i Srijem prezentiramo po specifičnostima, okusima, bojama, raznovršnošću  i da Fajferica postane naša gastro kraljica.

Gledajući priču o Fajferici s ove strane, zvijezda Fajferica je barem prije 15-20 godina zavrijedila svoj vlastiti gastro show.

Sviđa ti se? ocijeni i podijeli
0/5
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Želiš li još puno toga naučiti o Fajferici ?

Ako želiš znati sve o Fajferici, primati recepte i još puno toga pretplati se na primanje naših blogova i svaki tjedan u svoj inbox dobivaš novi blog 

Pretplati se za primanje naših blogova

Ako želiš znati sve o Fajferici, primati recepte i još puno toga pretplati se na primanje naših blogova i svaki tjedan u svoj inbox dobivaš novi blog 

Naši blogovi

ORGANIZATOR
Republika Hrvatska Vukovarsko-srijemska županija
Upravni odjel za poljopoprivredu i infrastrukturu
Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica
Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci
Općina Drenovci
FAZOS