ZNANOST

PROGRAM

ZAŠTO VOLIMO SVINJETINU ?

Vrlo zanimljivo predavanje koje će obuhvaćati jedan kratki pregled koliko mi Hrvati volimo svinjetinu. Nekoliko različitih anketa pokazat će nam vrlo zanimljive čak iznenađujuće rezultate. Osim toga saznat ćemo koji su benefiti konzumacije svinjskog mesa i tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.  

Dr.sc. Darja Sokolić
Dr.sc. Darja Sokolić

Gospođa Sokolić je predstojnica Hrvatske agencije za hranu (HAPIH). dr.Sokolić je veliki stručnjak u svojoj branši i samo ćemo navesti da je bila voditelj i koordinatorica na više od 20 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i stručnih projekata. Od 2010. godine obnaša dužnost WHO INFOSAN Network Focal Point-a za Hrvatsku.

JESU LI MASTI NEPRAVEDNO ISTJERANE IZ JELOVNIKA ?

Devedesetih godina dvadesetog stoljeća počinje intenzivni trend zdrave prehrane, koja propagira ugljikohidrate i mariginalizira vrijednost masti u ljudskoj prehrani. Već nakon jednog desetljeća primjene uočeno je da, bez obzira na preporuke ili baš zahvaljujući preporukama, raste broj pretilih osoba. U današnjim preporukama masti nisu više isključene iz jelovnika, čak i one životinjskog porijekla. Nedovoljno se naglašava da za djecu, određene kategorije bolesnika i starijih osoba vrijede drugačije preporuke te da one nipošto ne isključuju masti. 

Prof.dr.sc. Marija Heffer

Prof.dr.sc. Marija Heffer

Prof.dr.sc. Marija Heffer diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Stručno se usavršavala u biokemiji glikolipida na Hohenheim Universty, Stuttgart. Zatim slijedi stručno usavršavanje na University of Bielefeld. Nakon toga prof.dr.sc. Marija hitno je morala u US na dodatano usavršavanje pa je završila na Johns Hopkins School of Medicine, Baltimore i za kraj na School of Medicine Yale, New Haven. Njezin CV sadrži 26 strana a radovi prof.dr.sc. Marije Heffer citirani su najmanje 320 puta.

NEZASIĆENE MASNE KISELINE U SVINJSKOM MASNOM TKIVU

Znanstvenici i stručnjaci iz laboratorija Inspecto d.o.o. Osijek govorit će o provedenim analizama na više od dvadeset uzoraka.  Kod izvješća o analizama masti i svinjskoga masnog tkiva bit će poseban osvrt na nezasićene masne kiseline, kod začinskih paprika na kapsaicin i druge posebnosti kao i kod češnjaka jer su to osnovne sastavnice suhomesnatih proizvoda.

Mr.sc. Ante Nevestić dipl.ing

Mr.sc. Ante Nevestić dipl.ing

Mr.sc. Ante Nevestić dipl.ing vlasnik i direktor Inspecto d.o.o. Inspecto d.o.o. je specijalizirana kontrolna kuća s 20 godina iskustva u pružanju cjelovitih usluga u kontroli robe i laboratorijskih ispitivanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.
Tvrtka godišnje kontrolira oko 2,5 milijuna tona robe i provodi preko 60.000 laboratorijskih analiza za hrvatske i međunarodne partnere.

HRANIDBA KRALJICE FAJFERICE

Dr. Matija Domaćinović govorit će o utjecaju hranidbe na sastav mesa i masti kod Fajferice s posebnim osvrtom na nastajanje nezasićenih masnih kiselina. Isto tako, namjera je ustvrditi koja hranidba je najpoželjnija za postizanje najboljih vrijednosti mesa, a ne za postizanje najboljega rezultata u tovu.

Prof.dr.sc Matija Domaćinović

Prof.dr.sc Matija Domaćinović

Prof.dr.sc Matija Domaćinović diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, smjer stočarstvo.Od samog svog početka prof Domaćinović se usko specijalizirao za znanstvenu temu "Hranidba domaćih životinja". Usavršavanje spomenute znanstvene metode proveo je u "Universität für Bodenkultur" Wien i Poljoprivrednom Univerzitetu u As-u, Norveška. Do sada je samostalno, ili kao koautor objavio 103 znanstvena i stručna rada, uglavnom vezanih uz temu hranidbe domaćih životinja.

POTENCIJALI SURADNJE FAZOS-a S UDRUGOM FAJFERICA

Dr. Krunoslav Zmaić u završnom dijelu skupa govorit će o namjerama FAZOS-a u uključivanje u stručno i znanstveni rad na uzgoju fajferice, te suradnje s Udrugom Fajferica. Osim toga pružit će kratki osvrt na mogućnost razvoja multisektorskog modela obitljeskog gospodarstva u sektoru tradicionalnog svinjogojstva.

Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić

Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić

Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu. Njegova znanstvena i stručna orijentacija je u području agroekonomike, agrarne i ruralne politike. Aktivni je član u mnogim nacionalnim i internacionalnim agroekonomskim društvima. Kao autor i koautor objavio je 54 radova te je sudjelovao na 19 međunarodnih i 10 domaćih znanstveno-stručnih skupova. Autor je jednoga udžbenika i koautor tri priručnika.

ORGANIZATOR
Republika Hrvatska Vukovarsko-srijemska županija
Upravni odjel za poljopoprivredu i infrastrukturu
Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica
Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci
Općina Drenovci
FAZOS